Kolding IF Fodbolds historie

Kolding Fodsports Klub

Den 15. oktober 1895 så Kolding IF dagens lys, da den med 20 medlemmer og formand Christer Gundersen, blev dannet på højskolehjemmet i Kolding. Foreningen blev stiftet under navnet Kolding Fodsports Klub. De første par år beskæftigede foreningen sig med kapgang, men allerede i 1897 rullede fodbolden for første gang i Kolding. Den gang afvikledes kampene på Staldgården ved Koldinghus. 

Med andre ord så var Kolding Fodsports Klub altså en af landets første fodboldklubber, og faktummet at spillet foregik ved Staldgården cementerer foreningens tætte, tætte tilknytning til Kolding som by. 

Hurtigt fik den unge forening et nært samarbejde med den lokale cykelklub, og da det berømte Olympia blev bygget – nært det nuværende Autocentralen Park – så tog samarbejdet for alvor fart. 

Kolding Fodsports Klub skiftede formelt navn til Kolding Idræts Forening (Kolding IF) i 1900.

Ambitioner i Kolding

Tager vi de professionelle briller på, og kigger efter hvornår Kolding IF for første gang for alvor markerede sig, så var klubben på mange måder firstmover i Danmark. I slutningen af 1970’erne indførte man non-amatørfodbold, og det skabte stor opmærksomhed da klubben købte seks spillere fri hos lokalrivalerne fra Vejle Boldklub. Ind af dørene på Marcus Allé trådte nu Flemming Serritslev, Finn Johansen, Peter Hansen, Jørgen Markussen, Hans Junker og Iver Schriver. Et klart og stærkt signal til fodbold-Danmark om at ambitionerne var høje i Kolding.

I 1981 blev man også belønnet for ambitionerne, og da man mødte B1909 i Kolding til en vigtig kamp i landets næstbedste række så gæstede 9.364 tilskuere stadion. En tilskuerrekord der har stået lige siden. Blot en måned senere kulminerede det hele, og Kolding IF kunne sikre sig oprykningen til landets bedste række. 86 år efter dannelsen nåede klubben nu sit absolutte højdepunkt. Holdet var under ledelse af dansk-østrigske træner Ernst Netuka, og på holdkortet havde man en ung Jan Mølby som trods sin alder var en stor profil. Mølby blev dog solgt videre til hollandske Ajax Amsterdam, og desværre for klubben så blev opholdet i landets bedste række kortvarigt, og efter kun to sæsoner rykkede man atter ned.

Herefter fulgte en regulær nedtur, og blot få år senere havnede man i Danmarksserien. 

Kolding FC
& Vejle Boldklub Kolding

Kolding IF blev efterhånden overhalet af rivaliserende klubber fra nærtliggende byer, og næste gang klubben for alvor rørte på sig var i 2001, da fodboldafdelingerne i Kolding IF og Kolding Boldklub blev lagt sammen i elitesatsningen Kolding FC. Det nye samarbejde skulle nu atter bringe Kolding tilbage til landets fineste fodboldselskab, og fra start hentede man ambitiøst ind på spillerfronten. 

I 2003 nåede man i hvert fald også de nationale medier, da man hentede den tidligere EM-vinder Richard Møller-Nielsen ind som træner. Den meriterede træner til trods, så havnede man dog på en skuffende 9. plads i 2. division. Nogenlunde i samme periode blev der spekuleret meget i at lave en fusion af Kolding FC, FC Fredericia og Vejle Boldklub under navnet FC Trekanten, og om end ambitionerne var tilstede, så kom man aldrig i mål med det. 

I 2004 var man snublende tæt på en oprykning til 1. division, men måtte på målstregen se sig slået. Oprykningen kom dog alligevel i hus sæsonen efter, og allerede året efter igem endte man på en imponerende sjetteplads i landets næstbedste række. 

I 2007 stiftede man KFC A/S. Et aktieselskab der skulle hjælpe klubben til at blive en ”100% professionelklub”, og man viste også muskler ved at hente etablerede og dygtige spillere såsom Jesper Christiansen, Jesper Jørgensen og Akeem Agbetu. Sidstnævnte blev klubbens dyreste indkøb nogensinde med et prisskilt på over en million. Udenfor kridtstregerne blev klubben ambitiøst ledet af bestyrelsesformand John Roth og daglig leder Jens Haugaard. 

Træerne vokser sjældent ind i himmelen, og det gjorde de heller ikke i dette tilfælde. Finanskrisen rasede i Danmark, og Kolding FC røg i økonomiske vanskeligheder. Som et resultat heraf begyndte snakken i 2010 om at fusionere med lokalrivalerne fra Vejle Boldklub – og selvom det skabte stor røre og frustrationer hos begge lejres fanbaser, så blev en fusionen en realitet. 

Et lykkeligt ægteskab blev det aldrig og allerede i 2013 kom det til en skilsmisse. Dermed hed klubbens førsteholdssatsning atter Kolding IF. 

Nye vinder blæser i Kolding

2016 var året da klubben endnu engang havnede i økonomiske vanskeligheder, og på generalforsamlingen kom det frem at klubben havde et stort sekscifret underskud. Hele bestyrelsen trak sig som en konsekvens heraf, og nu overtog Claus Holm-Søberg tøjlerne som Bestyrelsesformand. 

På fodboldbanen skulle skuden også vendes, og samtidig da Claus Holm-Søberg trådte ind af døren, så lå holdet til nedrykning fra 2. division. Til at ændre det faktum så ansatte man den tidligere KFC-målmand Anders Jensen som ny cheftræner. Efter en vanvittig overlevelseskamp så endte man med at høste 13 ud af de resterende 15 points, og dermed klarede man skærene. 

Succesen fortsatte ind i den nye sæson, og faktisk var man snublende tæt på at sikre oprykning til 1. division. Kolding IF bar dog stadig status af amatører, og dermed kunne klubbens profiler frit hentes af økonomisk mere velpolstrede konkurrenter. Noget særligt Middelfart Boldklub benyttede sig af. Denne tendens skulle man sætte en stopper for i klubben, og det blev det også da man nu kunne præsentere Kolding IF Fodbold ApS, hvor seks lokale erhvervsfolk investerede i klubben. Samtidig blev en ny daglig leder ansat, i form af Michael Byriel Flyvholm, fuldtid for at stable en stærk kommerciel satsning på benene.

Den første sæson under det nye ejerskab endte med en femteplads i 2. division, og sæsonen efter blev sejlene nu sat ind på en oprykning til 1. division. Fra start lå man godt til i toppen og samtidig kom man på noget af et pokaleventyr hvor Superligamandskabet Randers FC blev ekspederet ud og det samme gjorde lokalrivalerne fra Vejle Boldklub. Dermed ventede de mægtige og regerende Danmarksmestre fra FC Midtjylland. Med over 6.000 mennesker på lægterne blev det dog til et hæderligt nederlag på 2-0.  

I 2. division spidsede det til i toppen, og da man tog imod Middelfart Boldklub, som man via de professionelle kontrakten igen havde overhalet indenom, så kunne man sikre sig avancement til NordicBet-Ligaen, som 1. division nu hed. Kampen mod Middelfart Boldklub endte 1-1, men da Jammerbugten FC samtidig tog points fra Brabrand, som man konkurrerede med i toppen, så var oprykningen nu en realitet og Autocentralen Park eksploderede. 

I sommerpausen tilknyttede man den tidligere landsholdsspiller Niki Zimling som Sportschef, og han erstattede Ulrik Pedersen, der havde gjort et stort og flot stykke arbejde for klubben både som spiller og senere som Sportschef. Niki blev ansat på fuldtid. Livet i NordicBet-Ligaen startede godt – og man kom flyvende fra land og vandt de første fire kampe. Herefter blev det atter hverdag for klubben, og efter en periode med mindre gode resultater blev Cheftræner Anders Jensen afløst af Morten Mølkjær, som man købte fri i Aarhus Fremad. 

Herefter kom Covid19 til landet, og det fik afgørende betydning for fodbolden i Danmark på et generelt plan. Kampene blev nu afviklet enten uden tilskuere, eller med stærkt begrænset antal tilskuere, og da resultaterne skulle gøres op ved slutningen af sæsonen kan man konkludere, at Kolding IFs første sæson som tilbagevenden NordicBet-Liga mandskab resulterede i en flot sjetteplads. 

Sæsonen efter haltede resultaterne, og spillet på banen flød ikke godt. Undervejs i sæsonen hyldede man dog oprykningsholdet fra 1981, og man fik lavet speciallavede trøjer der var en direkte replika af dem man rykkede op i den legendariske sæson. 

Resultaterne blev dog ikke bedre og i 19. spillerunde valgte man af opsige samarbejdet med Morten Mølkjær og ny mand ved roret blev Kristoffer Wichmann. Wichmann skulle nu på overlevelsesmission, og selvom både spillet på banen blev bedre, og man nu endelig begyndte at vinde kampe, så rykkede man i sidste spillerunde ned på mindst mulig margin. Vendsyssel FF havde igennem sæsonen scoret 1 mål mere end Kolding IF og det blev det udslagsgivende. Kolding IF rykkede nu tilbage i 2. divisionen. 

Udenfor banen var der ellers for alvor kommet gang i sagerne, og kommercielt strømmede sponsorerne til. Klubben vandt i øvrigt også Business Koldings Initiativpris for sin anderledes og kompetente tilgang til det at driver erhvervsnetværk. Aldrig havde opbakningen til Kolding IF været større, og øjnene blev da også spærret op, da klubben nu præsenterede store stadionplaner på Marcus Allé hvor et nyt, stort stadion blev præsenteret. 

Livet i 2. division gik ellers ikke som forventet, og efter et skuffende grundspil ventede Nedrykningsspillet nu for klubben. Her blev det for alvor aldrig rigtig farligt for byens fodboldherrer, og man sluttede i tryg afstand til nedrykningsstregen ved sæsonslut. 

Sæsonen efter, altså sæsonen 2022/23, gik det anderledes bedre. Man havde hentet godt ind af forstærkninger, og nederlagene var nu pludselig vekslet til sejre. I en historisk stærk 2. division med Esbjerg fB, Aarhus Fremad, B.93 og Kolding IF konkurrerede man helt i toppen, og selvom de førstnævnte hold havde en pæn afstand til Kolding IF på fjerdepladsen, så satte klubben en fortrinlig slutspurgt ind – og da sæsonen var færdigspillet rykkede man op som nummer 1. Kolding IF var tilbage i landets næstfineste selskab. 

NordicBet Ligaen